theme-sticky-logo-alt

Какви са предимствата на мазилката и измазването на стените?

Шпакловане и измазване

Мазилката на стените е често срещан вид вътрешна декорация. Това е евтин и ефикасен от гледна точка на времето начин да добавите цвят и текстура в дома си. Стените в къщата ви не са предназначени само за поддържане на топлина през зимата или прохлада през лятото. Те също така могат да изглеждат и прекрасно. Това е така, особено ако имате стени, които са без пукнатини, петна от вода или други несъвършенства. Вместо да заменяте тези напукани стени с нови, много по-добре би било първо да ги подготвите. Това означава измазване на стените, вместо да ги заменяте с нов гипсокартон и след това да ги боядисвате. Като подготвите стените, преди да ги боядисате, ще можете да постигнете гладко и равномерно покритие, което е без никакви несъвършенства по повърхността.

Какво е мазилка?

Шпакловане и измазване

Стенната мазилка е смес от съставки, която изглежда и се усеща като истински камък. Тя се предлага в различни цветове и текстури. Основната съставка на мазилката е гипс, който представлява пясък, химически променен, за да стане по-тежък от обикновения пясък. Пясъкът има свойството да прилепва към други материали и да добавя текстура и цвят. Другите съставки на стенната мазилка включват органични полимери, които придават на мазилката текстурни свойства, свързващи вещества и смоли, които я правят трайна.

Как да измазваме стени

Шпакловане и измазване

Преди да започнете да измазвате, трябва да се сдобиете с всички необходими материали. Ще ви трябват гипсова мазилка, пясък, латекс, фугираща смес, шкурка, дъска за мазилка, валяк, мистрия, стъргалка за смес, маска против прах и равна повърхност за работа. Започнете, като боядисаме стените, които искате да декорирате, с грунд. Това ще помогне на мазилката да залепне за стената и да издържи по-дълго. Когато приключите с боядисването, почистете стените със силен почистващ препарат. Важно е да почистите стените, така че да бъдат без прах. След това трябва да започнете да смесвате мазилката. Първо се снабдете с кофа и купа за смесване. След това разбъркайте съставките в купата за смесване. Необходими са ви хидратна вар, калциев сулфат и гипс. Хидратната вар помага на мазилката да изглежда като камък. Калциевият сулфат е необходим, за да се втвърди гипсът. Гипсът придава тежест на мазилката. Необходими са ви около две чаши от материала за всеки галон вода. Поставете кофата в мивка, за да събирате гипса, който ще се оттича от нея. Гипсът, който се оттича от кофата, трябва да се смеси с вода от купата за смесване. Продължете този процес, докато кофата се напълни.

Предимства на мазилката по стените

 • Мазилката на стените е лесен начин да добавите цвят и текстура в дома си. Освен това е достъпен начин да преобразите интериора си и да му придадете нов облик.
 • Можете лесно да промените вида на дома си само с помощта на няколко материала. Можете също така да боядисате отново стените с мазилка, ако дизайнът ви харесва, но искате различен цвят.
 • Мазилката е чудесен начин да превърнете старите или проветриви помещения в по-приветливи зони. Тя може да направи стаята по-голяма и по-приветлива.
 • Тя е и полезен начин да прикриете несъвършенствата на стените, особено ако са напукани или имат петна от вода. 
 • С изработената по поръчка ламперия можете лесно да добавите уединение в стаите в дома си. 
 • Облицовката работи добре и като звукоизолация. Тя може да ви помогне да запазите дома си по-тих и по-комфортен през горещите летни месеци.
 • Мазилката е екологичен начин за добавяне на цвят и текстура в дома ви. При нея се използват много по-малко дървесина, боя и други материали в сравнение с традиционните методи за боядисване.
 • Освен това мазилката е много по-евтина от новия гипсокартон, който ще трябва да замените, ако измажете стените си.

Как да разберете кога е време да измажете стените

Преди да измажете стените, трябва да знаете кога е време да ги измажете. Това е единственият начин да разберете дали стените се нуждаят от измазване. Най-добрият начин да разберете това е да ги разгледате. Ако те са в добро състояние, не е необходимо да ги измазвате. Ако са напукани, зацапани или по друг начин се нуждаят от ремонт, трябва да ги измажете. Ако искате, можете да направите и двете едновременно. Сега, след като сте готови, е време да измажеш. Трябва да измажете стените си през есента или зимата. Може да забележите, че през този сезон става по-хладно и по-тъмно. Това е идеално за измазване, защото ви позволява да работите на закрито при по-малко светлина.

Недостатъци на измазването

 • Мазилката е мръсна работа. Тя включва смесване и изливане на мазилката и оставя много прах след себе си. Трябва да носите маска и ръкавици, за да предпазите белите си дробове от праха, докато измазвате. 
 • Основен недостатък на мазилката е, че тя издържа само няколко години, преди да се наложи да бъде подменена. След това ще трябва да се замени с нова мазилка. 
 • Измазването на стените е скъп начин за декориране на интериора. Ще трябва редовно да купувате мазилка и други материали. Това може да бъде скъпо хоби или занимание, ако се занимаваме професионално с него.

Заключение

Макар че измазването на стените може да бъде евтин и ефикасен от гледна точка на времето начин да добавите цвят и текстура в дома си, то е мръсна работа и трае само няколко години, преди да се наложи да бъде подменено. Освен това тя може да бъде скъпа и проблематична в дългосрочен план. По-добре е да боядисаме стените, вместо да ги измазвате.

Предишен пост
Поддръжка и почистване на централния климатик
Следващ пост
Саниране на сгради: Икономически аргументи и социални ползи
15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://pokrivi-bg.eu 300 0