theme-sticky-logo-alt

5 съвета за поддържане на топлината в дома през зимата

Гипсокартон

Независимо дали зимата е най-студената от много години насам, или е само на няколко месеца, все пак ще трябва да поддържате дома си топъл, за да избегнете най-лошите условия навън. Няма значение дали имате стара къща или ново строителство, има някои неща, които могат да се направят, за да се поддържат комфортни температури вътре. Продължете да четете, за да научите повече!

Инсталиране на котел или термопомпа

Подмяната на котела често е изненадващ разход и проект, който много собственици на жилища отлагат с години. Котелът може да издържи много години и да осигурява комфорт, но в крайна сметка ще трябва да се смени. Най-добрият момент за подмяна на котела е, когато той все още е в добро работно състояние, но преди да е станало твърде късно и да се наложи да започне скъпият процес. Добра идея е котелът да бъде монтиран едновременно с инсталирането на отоплителната система. Котелът ще работи с повечето съществуващи отоплителни системи, което намалява усилията, необходими за подмяната на котела. Това също така означава, че няма да е необходимо да сменяте и радиаторите, вратите и стените. Енергийната ефективност на котела може да бъде съществен проблем. Съвременните бойлери са високоефективни и могат да намалят сметките ви за енергия с до 50%. Това е още по-важно, ако разполагате с модернизирана система с висок клас на ефективност.

Добавяне на повече изолация

Невинаги е възможно да повишите изолационната стойност на имота си като поставите вътрешна топлоизолация с гипсокартон и вата, но все пак има много неща, които можете да направите, за да добавите допълнителна изолация на дома си. По-специално, добавянето на слоеве изолация от дървени летви към стените, тавана и пода на дома ви може да има драматичен ефект върху сметките ви за отопление и охлаждане. Дървените летви са вид изолация, подсилена с фибри, която има високи стойности на R и ниска пропускливост на въздух. Това означава, че тя не позволява на топлината да напуска дома Ви, като запазва топлината в него през зимата и прохладата през лятото.

Създаване на енергийно ефективно пространство

Има редица неща, които могат да се направят, за да стане домът ви по-енергийно ефективен. Сред тях са да се уверите, че изключвате осветлението, когато напускате стаята, и да намалявате отоплението, когато не го използвате. Важно е също така да извършвате редовни енергийни одити на дома си, за да сте сигурни, че всички потенциални проблеми с отоплителната система, нивата на изолация или резервоара за гореща вода са идентифицирани и отстранени, преди да се превърнат в проблем.

Гиспокартон

Вентилирайте и проветрявайте дома си

Проветряването е една от ключовите стъпки за поддържане на комфорта в дома. Процесът на проветряване се състои от две части. Първо, трябва да премахнете топлината и влагата от помещението, и второ, трябва да добавите свеж въздух. Вентилаторите могат да се използват за засмукване на въздух от помещенията и през въздушни филтри за отстраняване на топлината и влагата, след което въздухът се изхвърля навън. Важно е също така вентилаторите да бъдат монтирани правилно, за да се предотвратят повреди в дома и електрическата инсталация. Уверете се, че лопатките не са насочени към стените или таваните и че изпускателната тръба не е насочена към дома.

Проверете отоплителното си оборудване и резервоара за гореща вода

Гиспокартон

С понижаването на външните температури е добре да проверите отоплителното си оборудване и резервоара за топла вода. Уверете се, че те са в добро работно състояние и че нямат течове. Ако има проблем с някое от тях, ще бъде много по-трудно да поддържате дома си топъл през зимата. Това също така означава, че ще отнеме повече време да отоплявате дома си, ако успеете да възстановите работата на отоплителната си система. Ако отоплението ви не работи, уверете се, че сте проверили предпазителя и че отоплението е включено в кутията с предпазители. Също така е важно да се уверите, че тръбите не са замръзнали.

Завършване

Независимо дали тепърва се захващате с идеята за поддържане на топлината в дома си през зимата, или от години поддържате топлината в дома си през зимата, все още има някои неща, които можете да направите, за да поддържате топлината в дома си. Подмяната на котела често е изненадващ разход и проект, който много собственици на жилища отлагат с години. Един котел може да издържи много години и да осигурява комфорт, но в крайна сметка ще трябва да се смени. Най-добрият момент за подмяна на котела е, когато той все още е в добро работно състояние, но преди да е станало твърде късно и да се наложи да започне скъпият процес. Добавянето на слоеве изолация от дървесни летви към стените, тавана и пода на вашия дом може да има драматичен ефект върху сметките ви за отопление и охлаждане. Вентилацията е една от ключовите стъпки за поддържане на комфорта в дома. Процесът на вентилация се състои от две части. Първо, трябва да премахнете топлината и влагата от помещението, и второ, трябва да добавите свеж въздух. Вентилаторите могат да се използват за засмукване на въздух от помещенията и през въздушни филтри за отстраняване на топлината и влагата, след което въздухът се изхвърля навън. Важно е също така вентилаторите да бъдат монтирани правилно, за да се предотвратят повреди в дома и електрическата инсталация. Повишаването на енергийната ефективност на дома ви може да ви помогне да намалите сметките си за енергия, но е важно да запомните, че най-добрият начин да намалите сметките си за енергия е да използвате по-малко енергия.

Предишен пост
Как да оползотворите терасата си – 5 идеи за закриване
Най-добрите услуги за ремонт на покриви във вашия район
Следващ пост
Най-добрите услуги за ремонт на покриви във вашия район
15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://pokrivi-bg.eu 300 0