theme-sticky-logo-alt

Поддръжка и почистване на централния климатик

Климатик

Частите на централния климатик трябва да се поддържат в добра форма и редовно. За да се предотврати конденз, ръжда и да може да функционира устройството правилно е добре да се прави периодична профилактика.Как сами да почистим климатик, научете сега:

Външната единица, наречена кондензатора, съдържа компресор, охлаждащи ребра, тръби и вентилатор. Вентилаторът пропуска въздух през перките и охлажда специална охлаждаща течност, която компресора помпите в къщата с изпарителя през медна тръба. Топлият въздух, преминава през изпарителя и се охлажда, а постъпилият през въздуховодите въздух минава в стаите на къщата. Изпарителят изсушава въздуха, в резултат на охлаждане, така кондензацията канализацията изтича през външна тръба. Блокът за вентилатор и въздуховодите системи варират значително в зависимост от това дали има пещ, термопомпа или друго. Такава част може да се разполага в сутерен, гараж, стаята или на тавана, а почистването на това тяло е лесно и удобно.

Типична система за централен климатик изисква няколко стъпки, за целта:

Изключете електрическото захранване на кондензатора. Ако не сте сигурни, изключете захранването на АС при главното електрическо табло.

Климатик

Почистете външно тяло за един ден. При 60 градуса минимална температура, може да тествате вашия климатик, за да се уверите, че работи. Кондензаторът обикновено седи на незабележимо място, в непосредствена близост до дома. Ще видите две медни тръби, работещи за него. Едната от тях е оголена, а другата облицована в ръкав от пяна. Ако разполага с термопомпа, двете тръби ще бъдат покрити от пяна.

Обърнете внимание на перките на кондензатора, които са фини метални остриета. Те от своя страна обграждат единицата и лесно се замърсяват, защото централният вентилатор засмуква въздух през тях, дърпа прах, сухи листа и/или трева и най-лошото “памук” от тополови дървета и глухарчета. Блоковите отломките попаднали във въздушния поток, също намаляват способността на уреда за охлаждане.

Винаги изключвайте електрическото захранване на устройството преди подобни действия.

Вакуумните перки почистете с мека четка.

Климатик

След това развийте вентилатора и освободете достъп до вътрешността на кондензатора. Вие не можете да премахнете цялата мръсотия напълно, защото неговото окабеляване е свързано към устройството. Може да се наложи да вземете и помощник с вас, за по-лесен достъп. Понякога се случва на това място да зимуват мишки, затова бъдете внимателни.

Проверете вашето ръководство за климатик, за да сте сигурни, какво се позволява и какво не. Много пъти техническата гаранция спира да важи, ако някои от нещата на климатика не трябва да се развиват, смазват и поправят.

Предишен пост
Издръжливост и комфорт чрез комбинирани решения за изолация
Следващ пост
Какви са предимствата на мазилката и измазването на стените?
15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://pokrivi-bg.eu 300 0