Видовете подови настилки от естествени материи

Винилови настилкиВсяка една подова настилка има своите предимства и недостатъци. И това е причината, която затруднява избора на такава. Преди да се изберете подова настилка, трябва много добре да проучете всичко за нея. И да не забравяме професионалистите и компетентните лица, на които да се доверите. Техният избор също трябва да бъде много внимателен. 

В този текст ще отбележим три вида подови настилки от естествени материали, които се конкурират с винилова настилка, изкуствена трева и други.

Видове подови настилки

Изборът на подова настилка трябва да бъде икономичен и рационален. Затова трябва да се има предвид и разходите и поддръжката ѝ, както и нейната давност.

Дървени подови настилки

Изборът на дървени подови настилки ще ви пренесе в света на комфорта и уюта. При правилната и навременна поддръжка, техният живот може да бъде много дълъг.

– Дървен паркет

Цената на дървения паркет е различна. Тя зависи от избора на дърво. Настилката от дърво има дълъг живот ако е добре поддържана. Колкото по-екзотично е дървото, толкова по-висока е цената на дървения паркет. Качеството оправдава средствата, а когато се сдобиете с качествена и издръжлива подова настилка и се чувствате комфортно, тогава разходите, които ще имате са напълно заслужени.

Не трябва да забравяме, че дървените подови настилки осигуряват не само уют, но и топлина, която е от съществено значение особено през студените месеци на годината.


Дървените подови настилки са меки и предварително покрити със седем слоя лак, за да се предпази подът от драскотини и други неща, които биха го повредили.

Дървените подови настилки се нуждаят от добра поддръжка. При някои дървени подове е необходимо да се използва специално поддържащо масло.

Дървените подови настилки не се препоръчват за избор за вашата баня или кухня, тъй като дървесината се влияе от влагата.

Винилови спортни настилкиЛаминатът също е един от най-често предпочитаните подови настилки. Той е изработен от пресовани дървесни влакна, фенолни смоли, меламин и хартия. Лесно се монтира и също така неговата поддръжка не изисква големи усилия. Неговата цена е много по-достъпна за разлика от на останалите видове подови настилки. Може би и това е причината да се среща почти във всеки дом като най-добрия избор за настилка. 

Повечето паркети от ламинат са с дървесни дизайни, но има и такива, които имитират бетон, плочки и всякакъв друг вид интересен и нестандартен дизайн. Подовите настилки от ламинат се обработват повърхностно, за да се премахва лесно мръсотията. За разлика от дървения паркет, ламинатът е подходящ за кухнята или банята, тъй като издържа на влага. Той е силно устойчив и не се влияе нито от драскотини, нито от слънчевата светлина. Обикновено неговата гаранция е за цял живот.

Има винилова настилка, която имитира дървесен дизайн и тя може да бъде алтернатива.

Каменни подови настилки

Един изключително красив избор е изборът на каменна подова настилка. Подовите настилки от мрамор, травертин или гранит са изключително устойчиви във времето, но изискват много грижи.

Цената на каменните подови настилки е доста висока, за разлика от останалите настилки, изработени от изкуствен материал.

При изборът на каменна подова настилка е необходимо допълнително подово отопление в стаята.

Меки подови настилки

Акрилни спортни настилкиНай-често срещаните избори за меки подови настилки са мокетът и килимът. Те са задължителна част почти във всеки един дом. Добър изолатор са и създават топло усеща при ходене за разлика от каменните подови настилки, например. Също така са и меки и може съвсем спокойно да се разхождате в стаята, където сте избрали този вид подова настилка. Също така придават уют и комфорт. 

Има настилки от изкуствена трева, които се конкурират с мокети и килими, що се отнася за ползване при външно пространство. Те също са меки и приятни.

Leave a Reply