Линк билдинг за начинаещи

Линк билдинг е придобиване и изграждане на мрежа от хипервръзки от други сайтове към вашия уеб сайт.

Person In Front Of Laptop On Brown Wooden Table

В областта на оптимизацията за търсачки (SEO), изграждането на хипервръзки описва действия, насочени към увеличаване на броя и качеството на входящите хипервръзки към уеб страницата ви с цел повишаване на класирането в търсачките на тази страница или уебсайт.

Изграждането на връзки е процесът на установяване на подходящи хипервръзки към уеб сайт от външни сайтове. Изграждането на връзки може еда увеличи броя на висококачествените връзки, насочващи към уебсайт, като от своя страна увеличава вероятността уебсайтът да се класира високо в резултатите от търсачките.

Изграждането на връзки също е доказана маркетингова тактика за повишаване на информираността за марката.

Връзките са един от основните начини, по които алгоритмите на търсачките определят значимостта на дадена уеб страница.

Наличието на голям брой връзки към уебсайта Ви показва, че съдържанието е важно. Външното и вътрешното свързване осигуряват по-голяма видимост за вашия уебсайт. Освен това свързването помага на Google и други търсачки да обхождат вашия сайт.

Какво има значение при линк билдинга?

Факторите, които определят колко полезна е дадена връзка за класирането в Интернет, включват:

Глобална популярност: Популярните сайтове получават повече външни връзки. Например Уикипедия се озовава в горната част на страниците за търсене по много теми, защото толкова много уебсайтове се свързват с нея.

Местна популярност – Местната популярност се отнася до входящи връзки, които идват от подобни сайтове.  Например, ако имате магазин за дамски чанти и популярен сайт за дамски чанти и  има връзки към него, търсачките ще обърнат повече внимание, отколкото ако връзката идва от несвързан уебсайт.

Person Holding Laptop Computer

Опорен текст – Това е, когато някой направи връзка към вашия магазин за дамски чанти, използвайки “магазин за дамски чанти” като опорен текст, това изпраща сигнал до търсачките, че уебсайтът ви е добър ресурс за дамски чанти, например. Ако анкерният текст, който отвежда посетителите на страницата, използва едни и същи ключови думи твърде често, търсачките може да започнат да подозират спам тактики.

Контекст на връзката – Връзките са по-ценни, когато контекстът е пряко свързан с темата на вашия уебсайт. Преходът от текущата страница към свързаната страница трябва да бъде сравнително безпроблемен.

Откъде идва връзката – Връзките от авторитетни уебсайтове имат по-голяма тежест от връзките от по-малко реномирани сайтове. Търсачките имат методи за сортиране на спам и неподходящо съдържание, а Google има система за класиране, която оценява отделните уеб страници въз основа на тяхната репутация.

Как работи линк билдингът

Има два начина за разработване на връзки към вашия уебсайт: вътрешни и външни. Външните връзки са по-трудни за получаване, защото идват от други уебсайтове. Започването с вътрешно свързване е лесно, защото зависи изцяло от вас.

Всичко, което е необходимо, е да отделите малко време и внимателно да планирате, за да увеличите използването на вътрешни връзки и да увеличите SEO за вашия бизнес.

Всяка страница на вашия уебсайт трябва да е достъпна от поне една текстова връзка.

Photography of Person Using Macbook

Увеличете вътрешните си връзки чрез свързване към подходящи публикации в блогове и продуктови страници, вместо просто да насочвате посетителите към началната си страница.

Поддържането на блог помага за увеличаване на вътрешните връзки, като ви предоставя повече възможности за свързване към конкретни продукти или други вътрешни страници. Не забравяйте да свържете и от платформите на социалните медии.

За да получите външни връзки, най-добрата стратегия е да създадете отлично съдържание на сайта. Можете също да се свържете с блогъри и други влиятелни лица, за да попитате дали можете да посетите блогове на техните сайтове.

Никога не прибягвайте до black hat SEO трикове, като плащане за връзки. Те имат обратен ефект, защото връзките идват от спам уебсайтове.

Leave a Reply